Fígle a dobroty Františka Mlsoty
Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.
Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.
8. 5.
V květnu může všechno ven
Po ledových mužích čili zmrzlých už může ven všechno. Tedy nemyslím úplně všechno, myslím tím pochopitelně všechno co roste na zahradě! Alespoň tak si po generace počínali zahradníci, protože pranostika o chladných dnech na svatého Pankráce, Serváce a Bonifáce velmi často funguje. I později v květnu je možnost výskytu krátkých nahodilých mrazíků, a proto zvažte, zda nechcete některé konkrétní náchylné sazenice chránit folií či netkanou textilií. Ale ochránit jednotlivé sazenice můžete i obyčejnými PET lahvemi nebo třeba papírovými krabicemi.
V druhé polovině května mohou ven i sazenice veškeré zeleniny a ovoce. Tedy i oblíbená rajčata, o které je díky cenám zeleniny letos mnohem větší zájem, Stejně jako o papriky - nikdy bych netušil, že lečo se stane jídlem bohatých!
9.5.
Na zahradě je v květnu všechno povoleno
No všechno ne - taky záleží na tom, jaký máte sousedy...
Myslím tím sázení! Tak v první řadě byste měli vysadit antidepresiva a trávit více času venku, na zahradě. I když je tu nepatrná možnost, že snad bude ještě trochu chladno, konec května už je jako stvořený pro to, vysadit na zahradě kde co.
Ze zeleniny mohou ven i rajčata, okurky, cukety, dýně či lilky, kterým by byla doposud venku zima.
Do záhonu nebo venkovních nádob můžete přímo vysévat cukety, okurky, ale i fazole či kukuřici. Pokud chcete sklízet pozdní červenou řepu, mrkev nebo některé saláty, i ty můžete nyní vysévat přímo do záhonů. No a kdo brzy zasel, už teď v květnu sklidí první špenát, ředkvičky či salát.
10.5.
Okrasné květiny už mohou ven v květnu
Také teplomilnější okrasné květiny už mohou ven. Dosny, jiřiny, ale také begonie, petúnie a muškáty můžete dát na okno či přesadit do venkovních nádob a záhonů. Nezapomeňte ani na náchylné bylinky. Především bazalka je velmi citlivá na přechody a změny teplot, ale také rozmarýn může ven.
Vysévat můžete už také dvouletky jako jsou karafiáty, zvonky a sedmikrásky, také astry, macešky nebo pomněnky. Tyto rostliny vám během sezony vyrostou do pěkných sazeniček, které si tak nachystáte na podzimní sadbu. Dosny, jiřiny, ale také begonie, petúnie a muškáty můžete v druhé polovině května už dát na okno či přesadit do venkovních nádob a záhonů.
11.5.
Květen je ve znamení práce na zahradě
Co se týče údržbových prací v květnové zahradě, pak je dobrý čas například na mulčování a nastýlání. Mulčovacích materiálů je celá řada a záleží jen na vás, čím rostlinám nastelete. Klasickými mulčovacími materiály jsou sláma, posekaná tráva, ale také drcená kůra nebo štěpka. Mulč vytvoří pod rostlinami příhodné mikroklima, které napomáhá zadržování vláhy, ale také zhoršuje podmínky pro růst plevelných rostlin, což ocení každý zahrádkář. O údržbu si říká také trávník. Posekanou trávu můžete využívat jako mulč. Na odkvetlých šeřících už můžete odstřihnout tvořící se semeníky, stejně tak jako na pěnišnících čili rododendronech. Po odkvětu je vhodné seřezat také pivoňky. O údržbu si říká také živý plot a trávník, který však můžete klidně připravit na sezonu již před druhou polovinou května, stačí k tomu pěkné suché počasí. Pozornost je třeba začít věnovat chorobám a prevenci škůdců ve formě postřiků.
12.5.
V květnu už začíná boj s chorobami a škůdci
Nepříjemným problémem je boj se slimáky a plzáky. Ti útočí už nyní na velmi mladou zeleninu, ale i okrasné květiny. Obranných prostředků je celá řada. Sazenice můžete bránit plůtky, měděnými páskami či PET lahvemi, textilií i sklem, ale také rozsypáním přírodních materiálů v okolí záhonů či rostlin a vytvoření bariéry. Pro tyto účely se hodí dobře popel, rozmačkané vaječné skořápky, písek i štěrk, přes který slimáci neradi lezou. Tyto obranné prostředky fungují, ale ne stoprocentně. Proto se doporučuje kombinovat různé způsoby ochrany proti slimákům a rozhodně také jejich neúnavný sběr. Slimáci bohužel nejsou jedinou škodnou. Na zahradě rozmístěte lepové desky, či opatřete stromy lepovou nástrahou okolo kmene a hned budete mít jasno v tom, jaký hmyz se po zahradě, a především vašich stromech pohybuje.
Také parazitické houby jako padlí se mohou začít objevovat už koncem května, což nejvíc záleží na počasí. Teploty nad 22 stupňů a deště, mlhy či ranní rosa to mohou uspíšit. Sledujte předpověď počasí na country rádiu, kontrolujte zahradu a pokud si pánové nebudete vědět rady, běžte na pivo, protože se v hospodě určitě najde nějaký zkušený zahrádkář, se kterým to v klidu proberete. Pokud budete potřebovat omluvenku, napište mi - v rámci kvalitní péče o vaši zahradu vám ji rád napíšu!
15.5.
Oblíbená polévka Vladimíra Menšíka
Recept vyšel v časopise "Květy" v 80 letech
Ingredience
1,5 l vývaru
2 bílé nebo zelené papriky (slovenské, mohou být mírně pálivé)
2 cibule, 2 rajčata
1 nožička paprikové klobásy
50 g rýže, 4 lžíce rajského protlaku
1 lžička másla, pepř, sůl
Postup
Do vývaru přidáme na proužky nakrájenou cibuli, rýži a rajský protlak, vaříme, až rýže změkne. Potom přidáme na proužky nakrájenou papriku a kolečka klobásy, dále vaříme. Na závěr polévku dochutíme pepřem, solí a zjemníme lžičkou másla.
Na talíři do polévky přidáme na plátky nakrájená rajčata, podáváme s pečivem.
16.5.
Jarní voňavá tvarůžková pomazánka
Ingredience
100 g olomouckých tvarůžků
200 g tvarohu
5-6 ks větších ředkviček
2 vejce vařená natvrdo
2 lžíce nakrájené pažitky
cherry rajčata
petrželka, pepř, sůl
Postup
Nastrouhané tvarůžky utřeme s tvarohem a nastrouhanými vejci. Přidáme nastrouhané ředkvičky, nasekanou pažitku, promícháme. Ochutíme solí a pepřem, se solí opatrně, tvarůžky jsou slané. Pomazánku necháme hodinu rozležet a ztuhnout v lednici.
Mažeme na čerstvý chléb, ozdobíme například petrželkou a cherry rajčaty.
17.5.
Jarní mufiny s parmazánem a medvědím česnekem
Ingredience na10 kusů:
150 g pšeničné polohrubé mouky
125 g tvarohu
60 g rozpuštěného másla
50 g strouhaného parmazánu
30 g medvědího česneku
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky tymiánu
4 vejce, pepř, sůl
Postup
Nejdříve si do pěny vyšleháme vajíčka se špetkou soli. Poté přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, tvaroh, najemno nakrájený medvědí česnek a ještě lehce promícháme. Mezitím v druhé míse smícháme mouku, parmazán, tymián a prášek do pečiva. Poté obě směsi smícháme. Vzniklé těsto osolíme a opepříme. Plníme do formy na muffiny a pečeme na 160 °C cca 20-25 minut dozlatova. Místo medvědího česneku můžete použít špenát nebo kopřivy.
18.5.
Kuře na ohni
Ingredience
2 kuřata, 2 chilli papričky
2 stroužky česneku
1 balíček sladké papriky
1 balíček oregána
olivový olej
červený vinný ocet dle chuti
sůl, mletý černý pepř
Postup
Každé kuře nejprve naporcujeme na čtyři části a dáme do velké mísy. Marinádu připravíme z nasekaného česneku, nakrájených chilli papriček, sladké papriky, oregana, olivového oleje a vinného octa. Následně ji smícháme v míse s kuřetem a důkladně ji vmícháme do masa. Nakonec části kuřete dochutíme solí a pepřem a necháme je ležet několik hodin v chladu. Maso pak pečeme pomalu na roštu a teplotu korigujeme zvedáním nebo naopak snižováním jeho výšky. Kuře se musí péct nad žárem uhlíků. Díky tomu bude šťavnaté a maso bude odpadat od kosti. Naporcované kuře podáváme s tím, co máme rádi. Znalci doporučují vyzkoušet humus nebo brynzu!
19.5.
Tip na víkend...
Vykašlete se na všechny starosti - moc dobře vím, že jich nemáte málo...Rozdělejte si někde na chatě, na chalupě, na dvoře dílny nebo na čundru ohýnek. Takovej malej - nechte ho rozhořet až se udělají pěkný žhavý uhlíky. Pak si k němu přineste kytaru, chvilku ji nechte aklimatizovat - vono to se změnou teploty trochu houpne, pak ji nalolaďte.
Uřízněte si někde čerstvý proutky, nařízněte poctivý český nebo moravský špekáčky na krajích pěkně do hvězdiček, otevřete si lahváče a pěkně pomalu opékejte. Zahrajte si písničky, který si třeba - jako já - pamatujete od táty, kterej je taky hrál u ohníčku. Pak si dejte pořádnou porci kremžský hořčice nebo křenu, ať vám to protáhne nos, zakrojte krajíc chleba a v klidu se najezte. S rodinou, s kamarádama nebo sami - ale hlavně s pohodou. A podívejte se kolem sebe, protože tahle chvíle je jenom teď a už se nikdy nebude opakovat.